Tuesday, October 26, 2010

PAPAYA DAN KHASIAT NYA MASIH TERASIA

Pepaya
Deliciously sweet with musky undertones and a soft, butter-like consistency, it is no wonder the papaya was reputably called the "fruit of the angels" by Christopher Columbus. Nikmat manis dengan nada musky dan konsistensi, lembut seperti mentega, maka tidak hairanlah betik itu reputably disebut "buah malaikat" oleh Christopher Columbus. Once considered quite exotic, they can now be found in markets throughout the year. Setelah dianggap cukup eksotis, mereka kini boleh didapati di pasaran sepanjang tahun. Although there is a slight seasonal peak in early summer and fall, papaya trees produce fruit year round. Walaupun ada sedikit puncak bermusim di awal musim panas dan gugur, pokok betik menghasilkan buah sepanjang tahun.

Papayas are spherical or pear-shaped fruits that can be as long as 20 inches. Pepaya adalah buah bola atau berbentuk buah pir yang boleh sepanjang 20 inci. The ones commonly found in the market usually average about 7 inches and weigh about one pound. Yang biasa ditemui di pasaran biasanya rata-rata sekitar 7 inci dan berat sekitar satu pon. Their flesh is a rich orange color with either yellow or pink hues. daging mereka adalah warna oren kaya dengan baik warna kuning atau merah muda. Inside the inner cavity of the fruit are black, round seeds encased in a gelatinous-like substance. Di dalam rongga dalam buah hitam, biji bulat terbungkus dalam suatu zat seperti gelatin. Papaya's seeds are edible, although their peppery flavor is somewhat bitter. Biji Pepaya adalah dimakan, walaupun mereka rasa pedas agak pahit. The fruit, as well as the other parts of the papaya tree, contain papain, an enzyme that helps digest proteins. Buah, serta bahagian lain dari pohon pepaya, mengandungi papain, sejenis enzim yang membantu mencerna protein. This enzyme is especially concentrated in the fruit when it is unripe. Enzim ini terutama tertumpu di buah saat mentah. Papain is extracted to make digestive enzyme dietary supplements and is also used as an ingredient in some chewing gums. Papain diekstrak untuk membuat diet suplemen enzim pencernaan dan juga digunakan sebagai bahan dalam beberapa gula-gula getah.



This chart graphically details the %DV that a serving of Papaya provides for each of the nutrients of which it is a good, very good, or excellent source according to our Food Rating System. Ini bagan grafik butiran DV% bahawa hidangan Pepaya menyediakan untuk masing-masing nutrisi yang merupakan sumber yang baik, sangat baik, atau sangat baik menurut kami Pangan Sistem Kedudukan. Additional information about the amount of these nutrients provided by Papaya can be found in the Food Rating System Chart . Maklumat tambahan tentang jumlah nutrisi yang disediakan oleh Pepaya boleh didapati di Makanan Penilaian Sistem Chart . A link that takes you to the In-Depth Nutritional Profile for Papaya, featuring information over 80 nutrients, can be found under the Food Rating System Chart. Sebuah link yang akan membawa anda ke In-Depth Nutritional Profile for Pepaya, maklumat yang memaparkan lebih daripada 80 nutrien, boleh dijumpai di bawah Sistem Kedudukan Pangan Chart.

Health Benefits Manfaat Kesihatan
Description Penerangan
History Sejarah
How to Select and Store Cara Pilih dan Kedai
How to Enjoy Cara Menikmati
Individual Concerns Kebimbangan Individu
Nutritional Profile Gizi Profail
References Rujukan
Health Benefits Manfaat Kesihatan

Papayas offer not only the luscious taste and sunlit color of the tropics, but are rich sources of antioxidant nutrients such as carotenes, vitamin C and flavonoids; the B vitamins, folate and pantothenic acid; and the minerals, potassium and magnesium; and fiber. Pepaya tidak hanya menawarkan rasa lazat dan warna yang diterangi matahari daerah tropika, tetapi merupakan sumber yang kaya nutrisi antioksidan seperti karoten, vitamin C dan flavonoid, vitamin B, folat dan asam pantotenat, dan mineral, kalium dan magnesium, dan serat. Together, these nutrients promote the health of the cardiovascular system and also provide protection against colon cancer. Bersama-sama, nutrisi ini meningkatkan kesihatan sistem kardiovaskular dan juga memberi perlindungan melawan kanser usus besar. In addition, papaya contains the digestive enzyme, papain , which is used like bromelain, a similar enzyme found in pineapple , to treat sports injuries, other causes of trauma, and allergies. Selain itu, betik mengandungi papain pencernaan, enzim, yang digunakan seperti bromelain, enzim yang sama ditemui pada nanas , untuk mengubati kecederaan sukan, penyebab lain dari trauma, dan alergi.

Protection Against Heart Disease Perlindungan Terhadap Penyakit Jantung

Papayas may be very helpful for the prevention of atherosclerosis and diabetic heart disease. Pepaya mungkin akan sangat membantu untuk mencegah aterosklerosis dan penyakit jantung diabetes. Papayas are an excellent source of vitamin C as well as a good source of vitamin E and vitamin A (through their concentration of pro-vitamin A carotenoid phytonutrients), three very powerful antioxidants. Pepaya merupakan sumber yang sangat baik dari vitamin C serta sumber baik vitamin E dan vitamin A (melalui tumpuan mereka pro-vitamin A karotenoid fitonutrien), tiga antioksidan yang sangat kuat.

These nutrients help prevent the oxidation of cholesterol. Nutrisi ini membantu mencegah pengoksidaan kolesterol. Only when cholesterol becomes oxidized is it able to stick to and build up in blood vessel walls, forming dangerous plaques that can eventually cause heart attacks or strokes. Hanya apabila kolesterol menjadi teroksida itu mampu menempel dan terkumpul di dinding pembuluh darah, membentuk plak berbahaya yang akhirnya boleh menyebabkan serangan jantung atau stroke. One way in which dietary vitamin E and vitamin C may exert this effect is through their suggested association with a compound called paraoxonase, an enzyme that inhibits LDL cholesterol and HDL cholesterol oxidation. Salah satu cara di mana vitamin E diet dan vitamin C dapat mengerahkan kesan ini adalah melalui hubungan mereka menyarankan dengan paraoxonase sebatian yang disebut, enzim yang menghalang pengoksidaan kolesterol LDL dan HDL kolesterol.

Papayas are also a good source of fiber, which has been shown to lower high cholesterol levels. Pepaya juga merupakan sumber serat yang baik, yang telah terbukti dapat menurunkan kadar kolesterol tinggi. The folic acid found in papayas is needed for the conversion of a substance called homocysteine into benign amino acids such as cysteine or methionine. Para asam folat ditemui di betik yang diperlukan untuk penukaran zat yang disebut homosistein menjadi asid amino jinak seperti sistein atau metionin. If unconverted, homocysteine can directly damage blood vessel walls and, if levels get too high, is considered a significant risk factor for a heart attack or stroke. Jika belum bertaubat, homosistein langsung boleh merosakkan dinding pembuluh darah, dan, jika tahap terlalu tinggi, dianggap sebagai faktor risiko yang signifikan untuk serangan jantung atau stroke.

Promotes Digestive Health Meningkatkan Kesihatan Pencernaan

The nutrients in papaya have also been shown to be helpful in the prevention of colon cancer . Nutrisi dalam betik juga telah terbukti membantu dalam pencegahan kanser usus besar . Papaya's fiber is able to bind to cancer-causing toxins in the colon and keep them away from the healthy colon cells. Pepaya adalah serat mampu mengikat racun penyebab kanser dalam usus besar dan menjauhkan mereka dari sel-sel usus yang sihat. In addition, papaya's folate, vitamin C, beta-carotene, and vitamin E have each been associated with a reduced risk of colon cancer. Selain itu, betik's folat, vitamin C, beta-karoten, dan vitamin E masing-masing dikaitkan dengan penurunan risiko kanser usus besar.

These nutrients provide synergistic protection for colon cells from free radical damage to their DNA. Nutrisi ini memberikan perlindungan sinergis untuk sel kolon dari kerosakan radikal bebas pada DNA mereka. Increasing your intake of these nutrients by enjoying papaya is an especially good idea for individuals at risk of colon cancer. Meningkatkan asupan nutrisi dengan menikmati betik adalah idea yang sangat baik untuk individu pada risiko kanser usus.

Anti-Inflammatory Effects Anti-inflamasi Effects

Papaya contains several unique protein-digesting enzymes including papain and chymopapain . Pepaya mengandung enzim protein unik beberapa mencerna termasuk papain dan chymopapain. These enzymes have been shown to help lower inflammation and to improve healing from burns. Enzim ini telah ditunjukkan untuk membantu peradangan yang lebih rendah dan untuk meningkatkan penyembuhan dari luka bakar. In addition, the antioxidant nutrients found in papaya, including vitamin C, vitamin E, and beta-carotene, are also very good at reducing inflammation. Selain itu, nutrisi antioksidan yang ditemui dalam betik, termasuk vitamin C, vitamin E, dan beta-karoten, juga sangat baik untuk mengurangkan keradangan. This may explain why people with diseases that are worsened by inflammation, such as asthma, osteoarthritis , and rheumatoid arthritis, find that the severity of their condition is reduced when they get more of these nutrients. Hal ini mungkin menjelaskan mengapa orang dengan penyakit yang diperparah oleh peradangan, seperti asma, osteoartritis , dan rheumatoid arthritis, mendapati bahawa keparahan kondisi mereka berkurang ketika mereka mendapatkan lebih banyak nutrisi.

Immune Support Immune Sokongan

Vitamin C and vitamin A, which is made in the body from the beta-carotene in papaya, are both needed for the proper function of a healthy immune system. Vitamin C dan vitamin A, yang dibuat dalam tubuh dari karoten-beta pada betik, keduanya diperlukan untuk fungsi yang tepat dari sistem kekebalan tubuh yang sihat. Papaya may therefore be a healthy fruit choice for preventing such illnesses as recurrent ear infections, colds and flu. Pepaya itu mungkin menjadi pilihan buah sihat untuk mencegah penyakit seperti jangkitan telinga berulang, pilek dan flu.

Protection against Macular Degeneration Perlindungan terhadap Degenerasi makula

Your mother may have told you carrots would keep your eyes bright as a child, but as an adult, it looks like fruit is even more important for keeping your sight. Ibu anda mungkin telah memberitahu anda wortel akan terus mata terang sebagai anak kecil, tetapi sebagai orang dewasa, sepertinya buah bahkan lebih penting untuk menjaga penglihatan anda. Data reported in a study published in the Archives of Ophthalmology indicates that eating 3 or more servings of fruit per day may lower your risk of age-related macular degeneration (ARMD), the primary cause of vision loss in older adults, by 36%, compared to persons who consume less than 1.5 servings of fruit daily. In this study, which involved over 110,000 women and men, researchers evaluated the effect of study participants' consumption of fruits; vegetables; the antioxidant vitamins A, C, and E; and carotenoids on the development of early ARMD or neovascular ARMD, a more severe form of the illness associated with vision loss. Data dilaporkan dalam sebuah kajian yang diterbitkan dalam Archives of Ophthalmology menunjukkan bahawa makan 3 atau lebih porsi buah per hari dapat menurunkan risiko degenerasi makula berkaitan usia (ARMD), punca utama kehilangan penglihatan pada orang dewasa yang lebih tua, sebanyak 36%, berbanding dengan orang yang mengkonsumsi kurang dari 1,5 porsi buah setiap hari dan. Dalam kajian ini, yang melibatkan lebih dari 110.000 perempuan dan laki-laki, penyelidik menilai kesan kajian peserta pengambilan buah-buahan, sayur-sayuran antioksidan, vitamin A, C, dan E; karotenoid pada pembangunan ARMD awal atau ARMD neovascular, bentuk yang lebih parah dari penyakit yang berkaitan dengan kehilangan penglihatan. While, surprisingly, intakes of vegetables, antioxidant vitamins and carotenoids were not strongly related to incidence of either form of ARMD, fruit intake was definitely protective against the severe form of this vision-destroying disease. Sementara itu, mengejutkan, asupan sayuran, vitamin antioksidan dan karotenoid tidak kuat berkaitan dengan kejadian baik berupa ARMD, asupan buah benar-benar melindungi terhadap bentuk parah dari penyakit ini visi-menghancurkan. Three servings of fruit may sound like a lot to eat each day, but papaya can help you reach this goal. Tiga hidangan buah mungkin terdengar seperti banyak makan setiap hari, tapi betik dapat membantu anda mencapai tujuan ini. Add slices of fresh papaya to your morning cereal, lunch time yogurt or green salads. Tambah hirisan betik segar untuk bijirin pagi, makan siang waktu yogurt atau salad hijau. Cut a papaya in half and fill with cottage cheese, crab, shrimp or tuna salad. Potong betik dua dan isi dengan keju, ketam, udang atau tuna salad. For an elegant meal, place slices of fresh papaya over any broiled fish. Untuk makan elegan, tempat potong betik segar di setiap ikan panggang.

Protection against Rheumatoid Arthritis Perlindungan terhadap Rheumatoid Arthritis

While one study suggests that high doses of supplemental vitamin C makes osteoarthritis, a type of degenerative arthritis that occurs with aging, worse in laboratory animals, another indicates that vitamin C-rich foods, such as papaya, provide humans with protection against inflammatory polyarthritis, a form of rheumatoid arthritis involving two or more joints. Sementara satu kajian menunjukkan bahawa dos yang tinggi vitamin C tambahan membuat osteoarthritis, jenis artritis degeneratif yang terjadi dengan penuaan, lebih buruk pada haiwan makmal, makanan lain menunjukkan bahawa vitamin C yang kaya, seperti betik, memberikan manusia dengan perlindungan terhadap polyarthritis inflamasi, bentuk rheumatoid arthritis yang melibatkan dua atau lebih sendi.

The findings, presented in the Annals of the Rheumatic Diseases were drawn from a study of more than 20,000 subjects and focused on subjects who developed inflammatory polyarthritis and similar subjects who remained arthritis-free during the follow-up period. Subjects who consumed the lowest amounts of vitamin C-rich foods were more than three times more likely to develop arthritis than those who consumed the highest amounts. Penemuan, disajikan dalam Annals dari Penyakit rematik diambil dari kajian terhadap lebih dari 20.000 subjek dan difokuskan pada mata pelajaran yang mengembangkan polyarthritis inflamasi dan mata pelajaran yang sama yang tetap arthritis-percuma selama masa tindak lanjut. Subjek yang mengkonsumsi jumlah terendah makanan yang kaya vitamin C lebih dari tiga kali lebih mungkin untuk mengembangkan arthritis daripada mereka yang mengambil jumlah tertinggi.

Promote Lung Health Promosikan Lung Kesihatan

If you or someone you love is a smoker, or if you are frequently exposed to secondhand smoke, then making vitamin A -rich foods, such as papaya, part of your healthy way of eating may save your life, suggests research conducted at Kansas State University. Jika anda atau seseorang yang anda cintai adalah perokok, atau jika anda sering terpapar asap rokok, kemudian membuat vitamin A yang kaya makanan-, seperti betik, sebahagian daripada cara makan sehat anda dapat menyelamatkan hidup anda, menyarankan kajian yang dilakukan di Kansas State universiti.

While studying the relationship between vitamin A, lung inflammation, and emphysema, Richard Baybutt, associate professor of nutrition at Kansas State, made a surprising discovery: a common carcinogen in cigarette smoke, benzo(a)pyrene, induces vitamin A deficiency. Sementara mempelajari hubungan antara vitamin A, radang paru-paru-paru, dan emfisema, Richard Baybutt, profesor nutrisi di Kansas State, membuat penemuan mengejutkan: karsinogen umum dalam asap rokok, benzo (a) pyrene, menyebabkan kekurangan vitamin A.

Baybutt's earlier research had shown that laboratory animals fed a vitamin A-deficient diet developed emphysema. Baybutt kajian sebelumnya telah menunjukkan bahawa haiwan makmal yang diberi vitamin diet A-kekurangan emfisema dibangunkan. His latest animal studies indicate that not only does the benzo(a)pyrene in cigarette smoke cause vitamin A deficiency, but that a diet rich in vitamin A can help counter this effect, thus greatly reducing emphysema. Penyelidikan terkini menunjukkan bahawa haiwan-Nya tidak hanya benzo (a) pyrene dalam asap rokok menyebabkan vitamin kekurangan, tapi itu makanan yang kaya vitamin A dapat membantu melawan kesan ini, sehingga sangat mengurangkan emphysema.

Baybutt believes vitamin A's protective effects may help explain why some smokers do not develop emphysema. Baybutt berpendapat kesan protektif vitamin A dapat membantu menjelaskan mengapa beberapa perokok tidak berkembang emfisema. "There are a lot of people who live to be 90 years old and are smokers," he said. "Ada banyak orang yang hidup hingga 90 tahun dan adalah perokok," katanya. "Why? Probably because of their diet…The implications are that those who start smoking at an early age are more likely to become vitamin A deficient and develop complications associated with cancer and emphysema. And if they have a poor diet, forget it." If you or someone you love smokes, or if your work necessitates exposure to second hand smoke, protect yourself by making sure that at least one of the World's Healthiest Foods that are rich in vitamin A, such as papaya, is a daily part of your healthy way of eating. "Mengapa Mungkin kerana diet mereka ...? Implikasinya adalah bahawa mereka yang mula merokok pada usia awal lebih mungkin menjadi kekurangan vitamin A dan mengembangkan komplikasi yang berkaitan dengan kanser dan emphysema Dan jika mereka mempunyai pola makan yang buruk., Lupakan saja." Jika anda atau seseorang yang anda cintai merokok, atau jika pekerjaan anda memerlukan asap tangan kedua, melindungi diri sendiri dengan memastikan bahawa sekurang-kurangnya salah satu Dunia sihat Makanan yang kaya dengan vitamin A, seperti betik, adalah sebahagian sehari-hari anda sihat cara makan.

Papaya and Green Tea Team Up to Prevent Prostate Cancer Pepaya dan Tim Teh Hijau Sampai Mencegah Kanser Prostat

Choosing to regularly eat lycopene-rich fruits, such as papaya, and drink green tea may greatly reduce a man's risk of developing prostate cancer, suggests research published the Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition (Jian L, Lee AH, et al.) Memilih untuk secara teratur makan buah-buahan yang kaya lycopene, seperti betik, dan teh hijau minum sangat mungkin mengurangkan risiko lelaki terkena kanser prostat, menunjukkan kajian yang diterbitkan dalam Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition (Jian L, Lee AH, et al.)

In this case-control study involving 130 prostate cancer patients and 274 hospital controls, men drinking the most green tea were found to have an 86% reduced risk of prostate cancer compared, to those drinking the least. Dalam kajian kes-kawalan yang melibatkan 130 pesakit kanser prostat dan 274 kawalan rumah sakit, orang minum teh yang paling hijau ditemui mempunyai 86% penurunan risiko kanser prostat berbanding, dengan yang minum sedikit.

A similar inverse association was found between the men's consumption of lycopene-rich fruits and vegetables such as tomatoes, apricots, pink grapefruit, watermelon, papaya, and guava. Sebuah hubungan terbalik serupa yang ditemui antara pengambilan laki-laki buah-buahan yang kaya lycopene dan sayur-sayuran seperti tomato, aprikot, oren merah muda, tembikai, betik, dan jambu biji. Men who most frequently enjoyed these foods were 82% less likely to have prostate cancer compared to those consuming the least lycopene-rich foods. Lelaki yang paling sering menikmati makanan ini adalah 82% lebih besar untuk menderita kanser prostat berbanding mereka yang mengambil makanan yang kaya likopen sedikit.

Regular consumption of both green tea and foods rich in lycopene resulted in a synergistic protective effect, stronger than the protection afforded by either, the researchers also noted. Konsumsi rutin dari kedua-dua teh hijau dan makanan yang kaya likopen menghasilkan kesan perlindungan sinergis, lebih kuat daripada perlindungan yang diberikan dengan baik, para penyelidik juga mencatat.

Practical Tips: Get in the habit of drinking green tea and eating lycopene-rich foods. Tips Praktis: Dapatkan di kebiasaan minum teh hijau dan makan makanan yang kaya likopen.

Take a quart of iced green tea to work and sip throughout the day or take it to the gym to provide prostate protection while replenishing fluids after your workout. Ambil satu liter teh hijau ais untuk bekerja dan menghirup sepanjang hari atau bawa ke gym untuk memberi perlindungan prostat sementara pengisian cecair selepas latihan anda.
Pack a ziploc bag of apricots and almonds in your briefcase or gym bag for a handy snack. Pak beg plastik aprikot dan almond di tas anda atau beg tangan gym untuk camilan kepada.
Start your breakfast with a half grapefruit or a glass of papaya or guava juice. Mulai sarapan anda dengan limau setengah atau segelas jus pepaya atau jambu biji.
Add papaya to any smoothie or fruit salad or use as a delectable garnish for fish. Tambah betik ke smoothie salad atau buah atau digunakan sebagai hiasan lazat untuk ikan.
For a delicious summer lunch, cut a papaya in half, scoop out the seeds, sprinkle with lime juice and top with cottage cheese, a fresh mint leaf, and roasted almonds. Untuk makan siang musim panas lazat, memotong betik dua, buang bijinya, taburi dengan air limau nipis dan ke atas dengan keju, daun mint segar, dan almond panggang.
Begin lunch or dinner with some spicy tomato juice on the rocks with a twist of lime. Mulailah makan siang atau makan malam dengan beberapa jus tomato pedas pada batuan dengan antihan kapur. Snack on tomato crostini: in the oven, toast whole wheat bread till crusty, then top with tomato sauce, herbs, a little grated cheese, and reheat until the cheese melts. Snack pada crostini tomato: dalam oven, roti panggang gandum sampai keras, kemudian atas dengan sos tomato, bumbu, keju parut sedikit, dan panaskan kembali sampai keju mencair.
Top whole wheat pasta with olive oil, pine nuts, feta cheese and a rich tomato sauce for lunch or dinner. Top pasta gandum utuh dengan minyak zaitun, kacang pinus, keju feta dan sos tomato yang kaya untuk makan siang atau makan malam.
Description Penerangan

Papayas are fruits that remind us of the tropics, the regions of the world in which they are grown. Pepaya adalah buah yang mengingatkan kita pada daerah tropika, kawasan di dunia di mana mereka tumbuh. Once considered an exotic fruit, papayas' rise in popularity has made them much more available. Setelah dianggap sebagai buah eksotis, naik betik dalam populariti telah membuat mereka lebih banyak tersedia.

Papayas are spherical or pear-shaped fruits that can be as long as 20 inches. Pepaya adalah buah bola atau berbentuk buah pir yang boleh sepanjang 20 inci. The ones commonly found in the market usually average about 7 inches and weigh about one pound. Yang biasa ditemui di pasaran biasanya rata-rata sekitar 7 inci dan berat sekitar satu pon. Their flesh is a rich orange color with either yellow or pink hues. daging mereka adalah warna oren kaya dengan baik warna kuning atau merah muda.

Papaya has a wonderfully soft, butter-like consistency and a deliciously sweet, musky taste. Pepaya memiliki konsistensi, sangat lembut seperti mentega dan rasa, nikmat manis musky. Inside the inner cavity of the fruit are black, round seeds encased in a gelatinous-like substance. Di dalam rongga dalam buah hitam, biji bulat terbungkus dalam suatu zat seperti gelatin. Papaya's seeds are edible, although their peppery flavor is somewhat bitter. Biji Pepaya adalah dimakan, walaupun mereka rasa pedas agak pahit.

The fruit, as well as the other parts of the papaya tree, contain papain , an enzyme that helps digest proteins. Buah, serta bahagian lain dari pohon pepaya, mengandungi papain, sejenis enzim yang membantu mencerna protein. This enzyme is especially concentrated in the fruit when it is unripe. Enzim ini terutama tertumpu di buah saat mentah. Papain is extracted to make digestive enzyme dietary supplements and is also used as an ingredient in some chewing gums. Papain diekstrak untuk membuat diet suplemen enzim pencernaan dan juga digunakan sebagai bahan dalam beberapa gula-gula getah.

History Sejarah

Papayas, native to Central America, have been long revered by the Latin American Indians. Pepaya, asli Amerika Tengah, telah lama dipuja oleh orang Indian Amerika Latin. Spanish and Portuguese explorers brought papayas to many other subtropical lands to which they journeyed including India, the Philippines, and parts of Africa. Penjelajah Sepanyol dan Portugis membawa banyak betik tanah subtropika lain yang mereka berangkat termasuk India, Filipina, dan Afrika.

This revered tropical fruit was reputably called "the fruit of the angels" by Christopher Columbus. Buah tropika dihormati adalah reputably disebut "buah dari malaikat" oleh Christopher Columbus. In the 20th century, papayas were brought to the United States and have been cultivated in Hawaii, the major US producer since the 1920s. Pada abad ke-20, betik dibawa ke Amerika Syarikat dan telah ditanamkan di Hawaii, pengilang besar di Amerika Syarikat sejak tahun 1920-an. Today, the largest commercial producers of papayas include the United States, Mexico and Puerto Rico. Pada masa ini, pengeluar komersil terbesar betik termasuk Amerika Syarikat, Mexico dan Puerto Rico.

How to Select and Store Cara Pilih dan Kedai

If you want to eat them within a day of purchase, choose papayas that have reddish-orange skin and are slightly soft to the touch. Jika anda ingin makan mereka dalam satu hari pembelian, pilih betik yang mengandungi kulit kemerahan-jingga dan sedikit lembut untuk disentuh. Those that have patches of yellow color will take a few more days to ripen. Mereka yang memiliki patch warna kuning akan memakan masa beberapa hari untuk matang.

Papayas that are totally green or overly hard should not be purchased, unless you are planning on cooking them, or unless you want to use green papayas in a cold dish like an Asian salad, as their flesh will not develop its characteristic sweet juicy flavor. Pepaya yang benar-benar hijau atau terlalu keras tidak perlu dibeli, kecuali anda bercadang memasak mereka, atau kecuali jika anda ingin menggunakan betik hijau di piring sejuk seperti salad di Asia, seperti daging mereka tidak akan mengembangkan rasa juicy ciri-ciri manis.

While a few black spots on the surface will not affect the papaya's taste, avoid those that are bruised or overly soft. Sementara beberapa bintik hitam di permukaan tidak akan menjejaskan selera betik itu, elakkan mereka yang memar atau terlalu lembut. Papayas are more available during the summer and fall; however, you can usually purchase them throughout the year. Pepaya lebih sedia selama musim panas dan gugur, namun anda biasanya boleh membeli mereka sepanjang tahun.

Papayas that are partially yellow should be left at room temperature where they will ripen in a few days. Pepaya yang sebahagian kuning harus dibiarkan pada suhu ruangan di mana mereka akan matang dalam beberapa hari. If you want to speed this process, place them in a paper bag with a banana. Jika anda ingin mempercepat proses ini, meletakkan mereka dalam beg kertas dengan pisang. Ripe papayas should be stored in the refrigerator and consumed within one or two days, so you can enjoy their maximum flavor. betik matang harus disimpan di kulkas dan dimakan dalam satu atau dua hari, sehingga anda dapat menikmati rasa maksimum.

For the most antioxidants, eat papaya fully ripened: Untuk antioksidan paling, makan betik matang sepenuhnya:

Research conducted at the University of Innsbruck in Austria suggests that as fruits fully ripen, almost to the point of spoilage, their antioxidant levels actually increase. Penelitian yang dilakukan di Universiti Innsbruck di Austria menunjukkan bahawa buah-buahan matang penuh, hampir sampai ke titik pembusukan, tahap antioksidan mereka benar-benar meningkat.

Key to the process is the change in color that occurs as fruits ripen, a similar process to that seen in the fall when leaves turn from green to red to yellow to brown— a color change caused by the breakdown and disappearance of chlorophyll, which gives leaves and fruits their green color. Kunci untuk proses perubahan warna yang terjadi sebagai buah matang, proses yang sama dengan yang terlihat pada musim gugur ketika daun berubah dari hijau menjadi merah, kuning, coklat perubahan-warna yang disebabkan oleh kerosakan dan kehilangan klorofil, yang memberikan daun dan buah berwarna hijau mereka.

Until now, no one really knew what happened to chlorophyll during this process, but lead researcher, Bernard Kräutler, and his team, working together with botanists over the past several years, has identified the first decomposition products in leaves: colorless, polar NCCs (nonfluorescing chlorophyll catabolytes), that contain four pyrrole rings - like chlorophyll and heme. Sampai saat ini, tidak ada yang benar-benar tahu apa yang terjadi pada klorofil selama proses ini, namun penyelidik utama, Bernard Kräutler, dan pasukannya, bekerja sama dengan ahli botani selama beberapa tahun terakhir, telah mengenalpasti produk dekomposisi pertama di daun: tidak berwarna, NCCS kutub ( nonfluorescing catabolytes klorofil), yang mengandungi empat cincin pirol - klorofil suka dan Heme.

After examining apples and pears, the scientists discovered that NCCs replace the chlorophyll not only in the leaves of fruit trees, but in their very ripe fruits, especially in the peel and flesh immediately below it. Setelah menyemak epal dan pir, para saintis mendapati bahawa NCCS menggantikan tidak hanya klorofil dalam daun pokok buah-buahan, tetapi dalam buah-buahan mereka sangat matang, terutama di kulit dan daging akan di bawahnya.

"When chlorophyll is released from its protein complexes in the decomposition process, it has a phototoxic effect: when irradiated with light, it absorbs energy and can transfer it to other substances. For example, it can transform oxygen into a highly reactive, destructive form," report the researchers. However, NCCs have just the opposite effect. "Ketika klorofil dilepaskan dari kompleks protein dalam proses penyeragaman, ia mempunyai kesan phototoxic: ketika disinari dengan cahaya, menyerap tenaga dan boleh memindahkan ke zat lain Sebagai contoh, boleh menukar oksigen menjadi bentuk, sangat reaktif merosakkan. , "laporan para penyelidik. Namun, NCCS baru saja kesan sebaliknya. Extremely powerful antioxidants, they play an important protective role for the plant, and when consumed as part of the human diet, NCCs deliver the same potent antioxidant protection within our bodies. antioksidan yang sangat kuat, mereka memainkan peranan protektif penting bagi tanaman, dan bila dikonsumsi sebagai sebahagian daripada diet manusia, NCCS memberikan perlindungan antioksidan yang sama kuat dalam tubuh kita. . Angew Chem Int Ed Engl. . Angew Chem Ed ENGL Int. 2007 Nov 19;46(45):8699-8702. 2007 November 19, 46 (45) :8699-8702.

How to Enjoy Cara Menikmati

Tips for Preparing Papaya: Tips untuk Pepaya Menyediakan:

Papayas can be used many different ways. Pepaya boleh digunakan pelbagai cara. They can be eaten as is, added to a fruit salad or to a host of different recipes. Mereka boleh dimakan seperti, ditambah ke salad buah atau ke host resep yang berbeza.

One of the easiest (and most delightful) ways to eat papaya is to eat it just like a melon. Salah satu yang paling mudah (dan paling menyenangkan) cara makan betik adalah dengan memakannya seperti tembikai. After washing the fruit, cut it lengthwise, scoop out the seeds and then eat it with a spoon. Setelah mencuci buah, dipotong memanjang, buang bijinya dan kemudian makan dengan sudu. For a little extra zest, you can squeeze lemon or lime juice on top. Untuk bumbu tambahan, anda boleh memerah jus lemon atau jeruk nipis di atas.

To cut papaya into smaller pieces for fruit salad or recipes, first peel it with a paring knife and then cut into desire size and shape. Untuk memotong betik menjadi potongan kecil untuk salad buah atau resep, pertama kupas dengan pisau dan kemudian dipotong menjadi saiz keinginan dan bentuk. You can also use a melon baller to scoop out the fruit of a halved papaya. Anda juga boleh menggunakan tembikai baller untuk mengaut keluar dari buah betik dibelah dua. If you are adding it to a fruit salad, you should do so just before serving as it tends to cause the other fruits to become very soft. Jika anda menambahnya ke salad buah, anda perlu melakukannya sebelum menjawat jawatan sebagai cenderung menyebabkan buah-buahan yang lain menjadi sangat lembut.

While most people discard the big black seeds, they are actually edible and have a delightful peppery flavor. Sementara kebanyakan orang buang bijinya hitam besar, mereka benar-benar dapat dimakan dan mempunyai rasa pedas yang menyenangkan. They can be chewed whole or blended into a creamy salad dressing, giving it a peppery flavor. Mereka boleh dikunyah utuh atau dicampur ke dalam sos salad krim, memberikan rasa pedas.

A Few Quick Serving Ideas: Sebuah Beberapa Gagasan Melayani Cepat:

Mix diced papaya, cilantro, jalapeno peppers and ginger together to make a unique salsa that goes great with shrimp, scallops and halibut. Mix potong dadu betik, ketumbar, lada Jalapeño dan halia bersama-sama untuk membuat salsa unik yang berlangsung besar dengan udang, kerang dan halibut.

Sprinkle papaya with fresh lime juice and enjoy as is. betik Taburi dengan air jeruk nipis segar dan menikmati apa adanya.

Slice a small papaya lengthwise and fill with fruit salad. Sebuah slice memanjang betik kecil dan isi dengan salad buah.

In a blender, combine papaya, strawberries and yogurt for a cold soup treat. Dalam blender, menggabungkan betik, strawberi dan yogurt untuk mengubati sup sejuk.

Individual Concerns Individu Keprihatinan

Papayas and Latex Allergy Pepaya dan Alergi Lateks

Like avocados and bananas, papayas contain substances called chitinases that are associated with the latex-fruit allergy syndrome. Seperti avokado dan pisang, betik mengandungi zat yang disebut chitinases yang berkaitan dengan sindrom alergi lateks-buah. There is strong evidence of the cross-reaction between latex and these foods. Ada bukti kuat dari reaksi-silang antara lateks dan makanan ini. If you have a latex allergy, you may very likely be allergic to these foods as well. Jika anda mempunyai alergi lateks, anda mungkin sangat mungkin akan alergi terhadap makanan ini juga. Processing the fruit with ethylene gas increases these enzymes; organic produce not treated with gas will have fewer allergy-causing compounds. Pemprosesan buah dengan gas etilen meningkat enzim ini; organik menghasilkan tidak dirawat dengan gas akan memiliki lebih sedikit sebatian penyebab alergi. In addition, cooking the food may deactivate the enzymes. Selain itu, memasak makanan yang boleh mematikan enzim.

Nutritional Profile Gizi Profail

Papaya is an excellent source of vitamin C . It is a very good source of folate and potassium . Pepaya merupakan sumber yang sangat baik dari vitamin C . Ini adalah sumber yang sangat baik dari folat dan kalium . In addition, it is a good source of dietary fiber, vitamin E , vitamin A and vitamin K. Selain itu, merupakan sumber yang baik serat, vitamin E , vitamin A dan vitamin K.

For an in-depth nutritional profile click here: Papaya . Untuk kedalaman gizi profil, klik-di sini: Pepaya .

In-Depth Nutritional Profile In-Depth Nutritional Profile

In addition to the nutrients highlighted in our ratings chart, an in-depth nutritional profile for Papaya is also available. Selain nutrisi yang diserlahkan dalam jadual peringkat kita, kedalaman gizi profil-in untuk Pepaya juga sedia. This profile includes information on a full array of nutrients, including carbohydrates, sugar, soluble and insoluble fiber, sodium, vitamins, minerals, fatty acids, amino acids and more. Profil ini merangkumi maklumat di sebuah array penuh nutrisi, termasuk karbohidrat, gula, serat larut dan tidak larut, natrium, vitamin, mineral, asid lemak, asid amino dan banyak lagi.
Introduction to Food Rating System Chart Pengenalan Chart Makanan Penilaian Sistem

In order to better help you identify foods that feature a high concentration of nutrients for the calories they contain, we created a Food Rating System. Dalam rangka untuk lebih membantu anda mengenalpasti makanan yang ciri konsentrasi tinggi nutrisi bagi kalori mengandung, kami mencipta sebuah Food Rating System. This system allows us to highlight the foods that are especially rich in particular nutrients. Sistem ini membolehkan kita untuk menyerlahkan makanan yang sangat kaya nutrisi tertentu. The following chart shows the nutrients for which this food is either an excellent, very good, or good source (below the chart you will find a table that explains these qualifications). Grafik berikut menunjukkan nutrisi yang makanan ini merupakan salah sumber yang sangat baik, sangat baik, atau baik (di bawah graf anda akan menemukan sebuah jadual yang menjelaskan kelayakan ini). If a nutrient is not listed in the chart, it does not necessarily mean that the food doesn't contain it. Jika gizi yang tidak disenaraikan dalam jadual, tidak selalu bermakna bahawa makanan tidak mengandung itu. It simply means that the nutrient is not provided in a sufficient amount or concentration to meet our rating criteria. Ini hanya bermakna bahawa pemakanan tidak disediakan dalam jumlah yang mencukupi atau kadar kepekatan untuk memenuhi kriteria penilaian kami. (To view this food's in-depth nutritional profile that includes values for dozens of nutrients - not just the ones rated as excellent, very good, or good - please use the link below the chart.) To read this chart accurately, you'll need to glance up in the top left corner where you will find the name of the food and the serving size we used to calculate the food's nutrient composition. (Untuk melihat profil secara mendalam gizi makanan ini yang merangkumi nilai untuk puluhan nutrisi - bukan hanya yang dinilai sangat baik, sangat baik, atau baik -. Sila gunakan link di bawah jadual) Untuk membaca grafik ini secara tepat, anda akan perlu sekilas di sudut kiri atas mana anda akan mencari nama makanan dan saiz melayani kami digunakan untuk mengira komposisi gizi makanan itu. This serving size will tell you how much of the food you need to eat to obtain the amount of nutrients found in the chart. Saiz melayani akan memberitahu anda berapa banyak makanan yang perlu anda makan untuk mendapatkan jumlah nutrisi yang ditemui dalam jadual. Now, returning to the chart itself, you can look next to the nutrient name in order to find the nutrient amount it offers, the percent Daily Value (DV%) that this amount represents, the nutrient density that we calculated for this food and nutrient, and the rating we established in our rating system. Sekarang, kembali ke chart sendiri, anda boleh melihat di sebelah nama gizi untuk mencari jumlah gizi menawarkan, Nilai Harian peratus (% DV) bahawa jumlah ini mewakili, kepadatan nutrien yang kita dikira untuk ini makanan dan gizi , dan rating yang kita ditubuhkan pada sistem rating kami. For most of our nutrient ratings, we adopted the government standards for food labeling that are found in the US Food and Drug Administration's "Reference Values for Nutrition Labeling." Read more background information and details of our rating system . Untuk sebahagian besar dari peringkat gizi kami, kami mengadopsi standard kerajaan untuk pelabelan makanan yang ditemui di US Food and Drug Administration "Rujukan Nilai Gizi label." Bacalah maklumat latar belakang lebih lanjut dan butiran sistem penilaian kami .
Papaya Pepaya
1.00 each Masing-masing 1,00
304.00 grams 304.00 gram
118.56 calories 118,56 kalori
Nutrient Gizi Amount Jumlah DV DV
(%) (%) Nutrient Gizi
Density Kepadatan World's Healthiest Dunia sihat
Foods Rating Makanan Rating
vitamin C vitamin C 187.87 mg 187,87 mg 313.1 313.1 47.5 47.5 excellent unggul
folate folat 115.52 mcg 115,52 mcg 28.9 28.9 4.4 4.4 very good sangat baik
potassium kalium 781.28 mg 781,28 mg 22.3 22.3 3.4 3.4 very good sangat baik
dietary fiber diet serat 5.47 g 5,47 g 21.9 21.9 3.3 3.3 good baik
vitamin A vitamin A 863.36 IU 863,36 IU 17.3 17.3 2.6 2.6 good baik
vitamin E vitamin E 3.40 mg 3,40 mg 17.0 17.0 2.6 2.6 good baik
vitamin K vitamin K 7.90 mcg 7,90 mcg 9.9 9.9 1.5 1.5 good baik
World's Healthiest Dunia sihat
Foods Rating Makanan Rating Rule Peraturan
excellent unggul DV>=75% DV> = 75% OR ATAU Density>=7.6 Kepadatan> 7,6 = AND DAN DV>=10% DV> = 10%
very good sangat baik DV>=50% DV> = 50% OR ATAU Density>=3.4 Kepadatan> 3.4 = AND DAN DV>=5% DV> = 5%
good baik DV>=25% DV> = 25% OR ATAU Density>=1.5 Kepadatan> 1.5 = AND DAN DV>=2.5% DV> = 2.5%



In-Depth Nutritional Profile for Papaya In-Depth Nutritional Profile for Pepaya

References Rujukan

Baybutt RC, Hu L, Molteni A. Vitamin A deficiency injures lung and liver parenchyma and impairs function of rat type II pneumocytes. Baybutt RC, Hu L, Molteni A. Kekurangan vitamin A melukai parenkim paru-paru dan hati dan mengganggu fungsi dari pneumocytes jenis tikus II. J Nutr. J Nutr. 2000 May;130(5):1159-65. 2000 Mei; 130 (5) :1159-65. 2000. 2000. PMID:10801913. PMID: 10801913.
Cho E, Seddon JM, Rosner B, Willett WC, Hankinson SE. Cho E, JM Seddon, B Rosner, Willett WC, Hankinson SE. Prospective study of intake of fruits, vegetables, vitamins, and carotenoids and risk of age-related maculopathy. Calon kajian tentang asupan buah-buahan, sayur-sayuran, vitamin, dan karotenoid dan risiko maculopathy berkaitan dengan usia. Arch Ophthalmol. Arch Ophthalmol. 2004 Jun;122(6):883-92. 2004 Jun; 122 (6) :883-92. 2004. 2004. PMID:15197064. PMID: 15197064.
Ensminger AH, Ensminger, ME, Kondale JE, Robson JRK. Ensminger AH, Ensminger, ME, JE Kondale, Robson jrk. Foods & Nutriton Encyclopedia. Makanan & Ensiklopedia Nutriton. Pegus Press, Clovis, California 1983. Pegus Press, Clovis, California 1983.
Ensminger AH, Esminger MKJ e. AH Ensminger, Esminger MKJ e. al. al. Food for Health: A Nutrition Encyclopedia. Makanan untuk Kesihatan: Sebuah Ensiklopedia Nutrisi. Clovis, California: Pegus Press; 1986 1986. Clovis, California: Tekan Pegus; 1986 1986. PMID:15210. PMID: 15210.
Fortin, Francois, Editorial Director. Fortin, Francois, Pengarah Editorial. The Visual Foods Encyclopedia. Ensiklopedia Makanan Visual. Macmillan, New York 1996. Macmillan, New York 1996.
Jarvik GP, Tsai, NT, McKinstry LA et al. Jarvik GP, Tsai, NT, McKinstry LA et al. Vitamin C and E intake is associated with increased paraoxonase activity. Vitamin C dan E asupan dikaitkan dengan aktiviti paraoxonase meningkat. Arterioscler Thromb Vasc Biol 2002 Aug 1;22(8):1329-33 2002. Arterioscler Biol Thromb Vasc 2002 Ogos 1; 22 (8) :1329-33 2002.
Jian L, Lee AH, Binns CW. Jian L, AH Lee, Binns CW. Tea and lycopene protect against prostate cancer. Teh dan lycopene melindungi terhadap kanser prostat. Asia Pac J Clin Nutr. Asia Pac J Clin Nutr. 2007;16 Suppl 1:453-7. 2007; 16 Bil 1:453-7. 2007. 2007. PMID:17392149. PMID: 17392149.
Li T, Molteni A, Latkovich P, Castellani W, Baybutt RC. Li T, Molteni A, P Latkovich, W Castellani, RC Baybutt. Vitamin A depletion induced by cigarette smoke is associated with the development of emphysema in rats. Vitamin A deplesi diinduksi oleh asap rokok dikaitkan dengan perkembangan emfisema pada tikus. J Nutr. J Nutr. 2003 Aug;133(8):2629-34. Ogos 2003; 133 (8) :2629-34. 2003. 2003. PMID:12888649. PMID: 12888649.
Pattison DJ, Silman AJ, Goodson NJ, Lunt M, Bunn D, Luben R, Welch A, Bingham S, Khaw KT, Day N, Symmons DP. Pattison DJ, Bagus Silman AJ, NJ, M Luntungan, Bunn D, Luben R, Welch A, S Bingham, Khaw KT, N Hari, Symmons DP. Vitamin C and the risk of developing inflammatory polyarthritis: prospective nested case-control study. Vitamin C dan risiko pembangunan polyarthritis inflamasi: calon nested case-control study. Ann Rheum Dis. Ann selesma Dis. 2004 Jul;63(7):843-7. Jul 2004; 63 (7) :843-7. 2004. 2004. PMID:15194581. PMID: 15194581.
Rakhimov MR. Rakhimov MR. Pharmacological study of papain from the papaya plant cultivated in Uzbekistan (Article in Russian). Pengajian Farmakologi papain dari betik tanaman ditanamkan di Uzbekistan (Perkara dalam bahasa Bahasa Rusia). Eksp Klin Farmakol 2000 May-Jun;63(3):55-7 2000. Eksp Klin Farmakol Mei 2000-Jun; 63 (3) :55-7 2000.
Wood, Rebecca. Wood, Rebecca. The Whole Foods Encyclopedia. The Whole Foods Encyclopedia. New York, NY: Prentice-Hall Press; 1988 1988. New York, NY: Prentice-Hall Press; 1988 1988. PMID:15220. PMID: 15220

No comments: